Onderhoud van raambekleding

Raambekleding kan in principe jaren meegaan in uw interieur. Afhankelijk van het materiaal waarvan uw raambekleding is gemaakt, is het wellicht mogelijk om deze zelf te schoon te houden. Om u op verder weg te helpen geven we u graag wat onderhoudstips!

Jaloezieën & lamellen

Lamellen en jaloezieën zijn eenvoudig schoon te houden door ze af te nemen met een vochtige doek.

Bij houten jaloezieën of lamellen is het belangrijk om ze na het afnemen zelf nog goed droog te maken. Het vocht kan namelijk het hout beschadigen. Gebruik daarom nooit agressieve schoonmaakmiddelen, anders kan uw raamdecoratie beschadigen of verkleuren.

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunt u het beste afnemen met een vochtige doek. Gebruik hiervoor alleen water. Helaas zijn rolgordijnen niet geschikt om met de hand te wassen.

Plissé & Duette

Plisségordijnen/duette kunt u afstoffen met een plumeau. Als uw stofzuiger een speciaal opzetstuk heeft, kunt u ook dit gebruiken. Gebruik dan wel altijd een lage stand.

Vlekken zijn te verwijderen door deze te deppen met een zachte spons of doek, eventueel met een natuurlijk schoonmaakmiddel. Als uw plisségordijnen een aluminium coating hebben aan de achterkant, gebruik dan geen water. Dit kan uw raamdecoratie beschadigen.

Paneelgordijnen

Het reinigen van uw paneelgordijnen is afhankelijk van de stof. Meestal kunt u ze gewoon met de hand wassen, in ruim sop met een fijnwasmiddel. Hang ze wel altijd nat en uitgevouwen op. Het beste is om ze dan te laten drogen aan de lucht.

Vouwgordijnen

U kunt eventueel uw vouwgordijnen zelf wassen. Dit is echter een vrij ingewikkeld proces. U moet alle touwtjes en knoopjes losmaken en deze later weer vastmaken. Maak daarom vooraf foto’s om later goed te kunnen zien hoe alles bevestigd moet worden. Verwijder eventueel ook alle baleinen en houtjes. De stof die overblijft kunt u dan met de hand wassen. Doe dit wel in ruim sop en met een fijnwasmiddel.

Een andere manier, wellicht makkelijker, is om een stoomreiniger te gebruiken voor hardnekkige vlekken. Met een stofzuiger kunt u de vouwgordijnen eenvoudig stofvrij maken.


Twijfelt u over de juiste reinigingsmethode voor uw raamdecoratie?

Neem contact met ons op en we voorzien u graag van een passend advies!

× Hoe kan ik je helpen?