Onderhoudstips voor gordijnen

Gordijnen kunnen in principe jaren meegaan in uw interieur. Afhankelijk van de stof waarvan uw gordijnen gemaakt zijn, is het wellicht mogelijk om deze zelf te wassen. Om u op verder weg te helpen geven we u graag wat tips voor gordijn onderhoud!

Bekijk het etiket 

Kijk altijd eerst of uw gordijnen een etiket hebben. Volg deze aanwijzingen op, zodat u de gordijnen niet gaat beschadigen. Hierdoor vervalt ook eventuele garantie van de fabrikant. Geen etiket? Ga dan naar een stomerij voor deskundig advies. 

Verwijder gordijnhaken vooraf

Zijn uw gordijnen geschikt om zelf te wassen? Verwijder de gordijnhaken eerst, zodat de stof niet beschadigd. Mocht dit niet lukken, kunt u er eventueel een stukje stof of een washandje omheen binden en vastmaken met een elastiekje. Zo is uw gordijn beschermd tijdens het wassen. 

Handwas

Gordijnen hebben het ruime sop nodig, was ze daarom in een grote teil of in een badkuip. Laat ze echter niet te lang hierin weken. Gebruik niet teveel zeep of wasmiddel. Gebruik zeker geen chloor om vlekken te verwijderen en boen ook niet op de vlekken. Wring de stof niet uit! Hang de gordijnen nat op, maar doe dit niet in direct zonlicht. 

Wasmachine

Combineer het wassen van de gordijnen niet met de andere was. Gebruik niet te veel wasmiddel en zeker geen agressieve middelen. Centrifugeren is niet goed voor de stof. Het beste advies is om ze nat uit te hangen.

Kreukels

Zitten er kreukels in de gordijnen na het wassen? Bevochtig de gordijnen dan met bijvoorbeeld een plantenspuit en laat ze gesloten drogen. Heeft dit niet het gewenste effect? Dan kunt u ook nog proberen om uw gordijnen te strijken. Zet het strijkijzer op een lage stand en probeer het eerst uit op de binnenzijde van de zoom.

Let op: Dit geldt niet voor synthetische of kwetsbare stoffen, deze mag u niet strijken.

Velours gordijnen

Velours gordijnen zijn niet geschikt om zelf te wassen. Ga hiervoor naar de stomerij. Kreukels kunt u eventueel verwijderen door de stof vochtig te maken met een plantenspuit. Laat de gordijnen daarna gesloten totdat ze weer droog zijn. Vlekken kunt u eventueel deppen met een natte doek, echter zonder zeep.


Twijfelt u over de juiste onderhoudsmethode voor uw gordijnen?
Neem contact op en we voorzien u graag van een passend advies!

× Hoe kan ik je helpen?